Leef jij al milieubewust?

Het begrip duurzaamheid vliegt je tegenwoordig steeds vaker om de oren. Ben je even online aan het shoppen, dan zie je tegenwoordig vaak een klein logo of tekst met duurzamere keuzes. Maar ook als je je buiten begeeft zie, lees en hoor je steeds meer over duurzaamheid. We kunnen er dan ook eigenlijk niet meer omheen, en dat is maar goed ook. Voor een groenere wereld moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Ben jij benieuwd hoe jij jouw levensstijl duurzamer kunt inrichten en wat je nu zelf kunt doen om de wereld een stukje schoner te maken, dan lees je in dit blog meer over afval scheiden, milieubewuste keuzes in huis en duurzaamheid buitenshuis.

 

Afval scheiden

Het eerste wat je kunt doen is je afval scheiden. Iedereen kan afval scheiden, je hoeft er geen extra kosten voor te maken en het is erg eenvoudig. Afval is echt een wereldwijd probleem wat voor veel narigheid zorgt. Zorg dus dat je in huis minstens drie soorten prullenbakken hebt staan. Een voor gft-afval, een voor plastic afval en een voor restafval. Naast de producten die in deze bakken horen kun je ook glas, papier en batterijen scheiden. Zorg er natuurlijk voor dat je dit in de juiste bak gooit. Van de meeste producten is het wel duidelijk in welke bak het hoort, maar soms is dit niet altijd vanzelfsprekend. Wat doe je bijvoorbeeld met sigaretten, volle stofzuigerzakken en kattenbakkorrels? Doe online je research voordat je deze producten zomaar weggooit.

 

Milieubewust in huis

Naast het scheiden van je afval kun je binnenshuis nog veel meer doen voor een milieubewuste levensstijl. We weten natuurlijk allang dat we minder lang moeten douchen, kleding op een lagere temperatuur moeten wassen en ons warm moeten aankleden zodat de verwarming een graadje lager kan staan. Maar ook kun je verduurzamen door tweedehands kleding te kopen en jouw eigen spullen ook op tweedehands platformen aan te bieden. Bij duurzame investeringen aan je huis kun je denken aan het aanleggen van zonnepanelen en het vervangen van de kozijnprofielen. Kies bijvoorbeeld voor kozijnprofielen hout van fraké noir of kunststof kozijnprofielen voor een betere isolatie. Een stuk prettiger voor je energierekening, en tevens weer een stukje beter voor het milieu.

 

Duurzaam buitenshuis

Ook wanneer je je naar buiten begeeft hoef je duurzaamheid niet te vergeten. Het is bekend dat auto’s veel teveel gassen uitstoten, dus pak een keer de fiets voor korte afstanden. Ook als je verder van huis gaat kun je de auto prima vaker thuis laten wanneer je kiest voor een elektrische fiets of je ov-kaart weer uit de lade pakt. Ben je een vakantie aan het plannen, kijk dan eens voor een reis binnen Europa dat je met de trein kunt afleggen in plaats van een vliegreis. Zo ontdek je ook nog eens de meest indrukwekkende, minder toeristische plekken. Een echte win-win dus.